Min farmor, Marita och jag sitter mittemot varandra på varsina stolar vid ett träbord. Vaxduken ligger på bordet och även mitt glas med saft som står där. Hur var det egentligen i samhället när du var tonåring? Såg alla likadana ut? Vad gjorde ni på fritiden? Frågade jag farmor.

Jo, jag var då tonåring på 50-talet. Till vardags hade man oftast korta kjolar, men även långa kjolar i slutet av 50-talet. Man bar egentligen kjol till alla tillfällen. Smala långbyxor hade man också på sig och då var det till lite finare tillfällen t.ex på en fest. Man kunde också bära någon halsduk eller en sjal som man knöt lite fint runt halsen.
Vad hade ni för frisyr? Frågade jag och tog en klunk av min saft.
– Den populäraste frisyren var en så kallad ”Twiggy”. Det var en kort och uppklippt frisyr. Men man hade oftast något fint diadem eller att håret var uppsatt i en hästsvans.
– Fanns det något mer som var väldigt populärt?
Nja, de flesta hade duffeljacka. Det var som en lång kappa som även kanske är populär idag. Rörstrands porslin hade många och det hade jag också.

Jag frågade farmor hur det var i skolan och hon sa att de aldrig fick lära sig engelska eftersom lärarna inte kunde det. Dom hade också en lektion som hette Kristendomskunskap och det var alltså region som det heter idag. Dom hade även många andra lektioner till exempel svenska som dom hade mycket utav.
Jag frågade också om dom fick skjuts till skolan och om de fick mat och farmor svarade nej. Dom fick inte skjuts till skolan i början av tonårslivet men i slutet fick dom skjuts av
taxibilar. Dom fick heller inte någon mat i skolan så dom tog med sig egen mat, oftast någon macka eller mat i en termos.

Efter skolan hängde farmor med sina kompisar och hon hade bara en tjejkompis och några killkompisar. Dom brukade kolla på fotbollsmatcher och cykla överallt. De cyklade vart dom än skulle. När farmor pratade med hennes tjejkompis pratade dom oftast om
kläder, smink, killar och arbetet. Farmor var nästan alltid hemma hos någon kompis och lyssnade på musik. För att lyssna på musik så använde de sig utav en skivspelare eller en radio. De lyssnade på rock och väldigt mycket på Elvis Presley, han var mycket populär på den tiden. På dansfester dansade dom till den slags musiken. Dom dansade foxtrot, vals och tango.

En viktig händelse som kom i farmors tonårsliv år 1958 var att TV:n kom och då kollade dom på fotbolls VM som också var ett minne som farmor aldrig kommer glömma. År 1959 så boxades två boxare mot varandra, dom hette Ingemar Johansson och Floyd Pettersson. Dom tävlade i New York och därför blev TV:n väldigt viktig och känd eftersom dom kunde kolla på ett långt avstånd. Farmor och hennes familj reste inte så ofta och ifall dom gjorde det så var det runt Sverige med hennes kusiner. Farmor bodde på landet i Lidköping med hennes släkt, många var bönder och vissa jobbade i olika fabriker. Farmor flyttade också ganska många gånger men då var det runt samhället där hon bodde.
På den tiden precis efter skolan var det så att vissa barn blev tvingade att hjälpa deras föräldrar. Farmor hade en väldigt bra uppväxt. Hon blev aldrig tvingad till något utan hon fick hjälpa sina föräldrar på gården ifall om hon ville. Men hon lekte oftast affär i sin lekstuga och det tyckte hon var väldigt roligt.

Jag frågade farmor ifall hon tyckte det var bättre förr och det tyckte hon. Jag frågade sedan varför?
Det finns många fördelar och jag tycker att allt var så mycket billigare och man fick så mycket för pengarna än vad man får idag. Jag tycker också att det var roligare eftersom många barn lekte och var sociala på den tiden.
Men vad skulle du kunna ge för råd till oss tonåringar idag? Frågar jag farmor.
Ni ska fortsätta gå i skolan så att ni får kunskap och en utbildning. Sedan skaffa ett bra jobb som ni tycker är roligt och så att ni kan försörja er på det. Svarar farmor.

Jag tackar farmor som har ställt upp på denna intervju och jag tycker att det var en rolig tid att umgås. Jag kramar farmor och sedan säger jag hejdå.

//Wilma Axelsson