Började jobba redan vid 14 års ålder

Jag har intervjuat min farmor, hon heter Anita Johansson och hon bor i Järpås . Hon är uppvuxen strax utanför Järpås på en gård. Hon föddes 1943 så hon var tonåring sent 50-tal till tidigt 60-tal, hon växte upp på landet i ett litet hus, man kan kalla det för ett torp. Hon levde där med sin mamma och pappa samt två systrar.

Saker som var inne då var filmisar=pappkort med filmstjärnor på som man kunde byta och samla på, man höll antingen på Elvis Presley eller Tommy Steele, den coolaste klädstilen var bl.a. skor med taxklack.

Farmor hade till vardags kjol, klänning, tröja eller blus, farmor gick inte så ofta på fest, det var mest vardag.
Hennes fritid bestod av att hjälpa till i huset och med djuren på gården. Sysslorna var mest att hjälpa till med städning, tvätt och såna saker. Nuförtiden är farmor bra på att baka, laga mat, sticka och sy, men det fick hon lära sig helt själv efter hon hade gift sig. Djuren på gården var höns, grisar, kor, kalvar, hund och katt.

Särskilt populära artister som man lyssnade på var Elvis Presley, Yngve Stor och Snoddas. De lyssnade via radio eller grammofonskiva.
Farmor umgicks mest med sina tjejkompisar, de snackade om skolan och kompisar.
Saker som hände i stora världen: 1956 var det krig i Ungern och många flyktingar kom till Sverige och även till farmors skola i Järpås, hon vet inte vad som hände med de barnen sen.

Farmor tyckte det var lugnare förr eftersom man inte fick reda på lika mycket som nu via radio och tv.
Farmor gick bara i skolan i sju år. Man kunde fortsätta efter sjunde klass med åttan, nia;det kallades realen. Sedan kunde man även gå på gymnasiet och ta studenten men farmor sa att det inte var många som gjorde det utan de började jobba direkt istället. Farmor jobbade tidigt, redan vid 14 år, hon jobbade bland annat som butiksbiträde och hon gifte sig när hon var 22 år gammal. Hon konfirmerade sig när hon var 15.
Farmors råd till oss som är tonåringar idag:
”-Ta vara på den tid som är och lär er så mycket som möjligt och testa olika saker som verkar kul!”